O društvu

O društvu

Športno društvo Bushido iz Novega mesta je bilo ustanovljeno 8. 11. 1997 na pobudo takratnega in zdajšnjega predsednika Metoda Jermana. Temeljna dejavnost, ki jo gojimo, je treniranje borilnih veščin juda in ju-jitsa oziroma samoobrambe. Ker v Novem mestu ali bližnji okolici ni bilo moč najeti primerno opremljenega prostora za treninge, smo v letu 1998 delovali zgolj na tekmovalnem področju. Z vodenjem treningov in vzgajanjem podmladka smo pričeli spomladi leta 1999 v Športni dvorani Marof. Jeseni istega leta smo svojo dejavnost preselili v Športno dvorano Leona Štuklja. Od jeseni 2006 treniramo v prostorih Policijske uprave Novo mesto. Spomladi leta 1999 so naše vrete štele 39 članov, od tega 19 aktivnih športnikov. V začetku leta 2000 se je število naših članov povzpelo na 55 članov, od tega 36 aktivnih športnikov. Danes je v naših vrstah preko 110 članov, več kot 70 se jih udeležuje najrazličnejših tekmovanj.

 Pri nas je možen trening za rekreacijo in tudi kot vrhunski tekmovalni šport. Naši člani se v različnih starostnih selekcijah udeležujejo domačih in mednarodnih tekmovanj. Tekmujejo na raznih pokalnih tekmovanjih za najmlajše, pa vse do svetovnih prvenstev v članskih kategorijah. Z vseh tekmovanj domov prinašajo medalje.

 Leta 2003 smo v sodelovanju z Osnovno šolo Center iz Novega mesta uspešno organizirali DP v judu za osnovnošolce. Spomladi leta 2005 smo prvič doma izvedli mednarodno tekmovanje v judu za dečke in deklice. V letu 2006 smo tekmovanje ponovno uspešno izvedli, poleg tega pa organizirali še državno prvenstvo v judu po pasovih.

 V našem društvu želimo sčasoma vzgojiti številčne selekcije poštenih in kvalitetnih športnih tekmovalcev in rekreativcev v judu in ju-jitsu. Poleg tega je naš cilj tudi popularizacija borilnih veščin juda in ju-jitsa ter športa nasploh.

 Zavedamo se, da bo zato potrebno vložiti veliko dela in vztrajnosti ter pričeti z učenjem teh plemenitih borilnih veščin že pri najmlajših otrocih. Gleda na naše trenutne rezultate, nam to zelo dobro uspeva.

Od kot ime Bushido?

BUSHIDO = “pot bojevnika". Samuraj (v prevodu "tisti, ki sluzi"), se je z drugo besedo imenoval tudi Bushi ali bojevnik. Samuraji so bili bojevniška kasta, ki so Japonski vladali polnih 700 let. Poslušnost in popolna predanost gospodarju je bila najpomembnejša in prva vrlina Samurajev. Pri svojem življenju, izpolnjevanju dolžnosti, izpopolnjevanju v borilnih veščinah in bojevanju na bojiščih so se ravnali po kodeksu imenovanem "Bushido". Pot Samurajev ali Bushido je bil nepisani kodeks osnovnih moralnih načel Samurajev.</p> <p style="text-align: justify;">Vrednote, ki jih poudarjal Bushido so zlasti: zvestoba, čast, pravičnost, sočutje, resnicoljubnost, pogum, hrabrost, vljudnost, samokontrola…</p>”

Metod Jerman - Author

Leave a reply