Judoisti novomeškega Bushida Tian Jerman, Nejc Mohar in Miha Gracel zlati na Pokalu Komende 2020

Judoisti novomeškega Bushida Tian Jerman, Nejc Mohar in Miha Gracel zlati na Pokalu Komende 2020

10. oktobra 2020 je v Komendi po daljši odsotnosti tekmovanj zopet potekalo tekmovanje v judu. Zaradi ukrepov, ki jih je predpisal NIJZ, je tekmovanje potekalo veliko bolj počasi, kar pa ni motilo tekmovalcev, saj je nastopilo 310 judoistov iz 29 slovenskih klubov. Na tekmovanju je odločno nastopilo šest judoistov novomeškega Športnega društva Bushido.

Naprej je v kategoriji mlajših kadetinj nastopila Vanessa Gole. V prvih dveh dvobojih je gladko, še pred koncem dvoboja premagala Bežigrajčanko Tajo Žgajner in Nađo Mlađen iz Maribora. V nadaljevanju pa je bila od Vanesse boljša Ajda Gašper iz Slovenj Gradca in nato še njena klubska kolegica Jevgenija Gajić. Predvsem proti Gašperjevi je bila Vanessa večino dvoboja boljša, vendar ji žal prednosti ni uspelo vnovčiti.

V starostni kategoriji starejših dečkov sta nastopila Tian Jerman in Vuk Aristovul Zmijanac. V kategoriji do 55 kg je bil Tian Jerman v prvem kolu prost. Nato pa je potreboval vsega 5 sekund, da je z zelo lepim ouchi garijem na hrbet vrgel Žigo Hvaliča iz Nove Gorice. V polfinalu se je Tian pomeril z aktualnim državnim prvakom, Prekmurcem Klemnom Vinkovičem. Tian Jerman in Klemen Vinkovič sta prikazala zelo dober judo, ki se v rednem delu po treh minutah ni končal. Zaradi njune dobre taktične pripravljenosti se je dvoboj  raztegnil krepko v borbo za zlato točko. Tian je bil veliko dominantnejši v borbi za gard, vendar tudi Vinkovič je bil s tehniko ippon seoi nage zelo nevaren za Tiana. Po 5 minutah podaljška je Tian Klemna močno potegnil za sabo tako, da je ta padel na tla, na trebuh. Takoj nato pa je nadaljeval z obračanjem na hrbet in ga prijel v končni prijem yoko shiho gateme. Zadržal ga 20 sekund ter zmagal z ipponom. V finalu se je Tianu zoperstavil še en Murskosobočan Oskar Balažic. Tian je nasprotnika takoj na začetku dvoboja zelo dobro prijel v gard, kar je tudi takoj izkoristil z uspešnim metom. Po metu je Tain akcijo takoj nadaljeval z uspešnim končnim prijemom in tak osvojil zlato medaljo. Po nekako nesrečno izgubljenem dvoboju v finalu državnega prvenstva je Tian že dvakrat zaporedoma premagal državnega prvaka.

Vuk Aristovul Zmijanac je prvič nastopil v kategoriji do 66 kg. V prvem dvoboju je premagal Matevža Marčinka iz Maribora. V nadaljevanju pa po izjemno naporni borbi krepko v podaljšku izgubil proti Ajdu Hodžarju iz Šiške. V borbi za 3. mesto je bil od Vuka boljši Slovenjgradčan Domen Prednik. Vuk je kljub osvojenemu 5. mestu pokazal zelo dobre borbe.

Jure Došen Balkovec je nastopil med mlajšimi dečki do 60 kg. V prvem kolu je bil prost, nato pa je uspešno premagal Maja Bendro iz Bežigrada. V finalu se je Jure nekaj časa zelo dobro boril proti Velenjčanu Adrijanu Kondiću potem pa malo popustil in Velenjčan je to izkoristil ter ga prijel v končni prijem.

Med dečki starimi do 10 let sta odlično nastopila Nejc Mohar in Miha Gracel. Oba sta premagala po tri nasprotnike in osvojila zlati medalji.

Patricia Jerman - Author