Nejc Mohar in Aleksandar Maksimović srebrna na mednarodnem turnirju Nagaoka 2022

Nejc Mohar in Aleksandar Maksimović srebrna na mednarodnem turnirju Nagaoka 2022

19. 11. 2022 je v Ljubljani odvijal tradicionalni turnir za pokal Nagaoke, na katerem je nastopilo 423 judoistov iz 6 držav. Na tekmovanju je nastopilo tudi 8 judoistov novomeškega Bushida.

V starostni kategoriji U12 do 55 kg je Nejc Mohar po vrsti premagal Ajdinoskega iz Izole, Kušeja iz Raven na Koroškem in Kušeja iz Tatamija. V finalu pa je moral priznati premoč Klariču iz Murske Sobote. V isti kategoriji Miha Gracel ni uspel premagati nasprotnika.

V kategoriji do 35 kg je nastopil Jan Luka Čutura. V prvem dvoboju je premagal Stareta iz Bežigrada, nato pa po zelo izenačeni borbi klonil proti Jezerniku iz Slovenj Gradca. V popravni borbi je najprej premagal Hrvata Brnado, nato pa po podaljšku še Bežigrajčana  Shunyi  Shanga. V dvoboju za 3. mesto je bil od Čuture boljši Žirovec Kopač.

V starostni kategoriji U14 do 66 kg se je izvrstno odrezal Aleksandar Maksimović. V prvem krogu tekmovanja se je pomeril z aktualnim državnim prvakom Janom Estefanom Martinezom Kovačem. Aleksandrov nasprotnik je takoj pričel silovito napadati. Aleksandar je dobro držal gard in kontroliral vsak napad nasprotnika. V 2 minuti borbe je bil Estefan zelo aktiven na parterju in Aleksandar se je z zadnjimi močmi izognil, da ga nasprotnik ni prijel v končni prijem. Nato pa je Aleksandru uspelo nasprotnika presenetiti in izvesti met tani otoshi za wazari. Do konca dvoboja je moral prednost le še obdržati. ni imel nasprotnika. V četrtfinalu se je pomeril s Zupancem iz JK Z Dežele Sankaku, v polfinalu pa s Paradižikom iz SD Tatami. Oba je premagal z metom za ippon. V finalni borbi je nastopil proti Korošcu Rožeju. Ta pa je Aleksandra kmalu presenetil in ga poslal na hrbet.

V isti starostni kategoriji do 50 kg je Arne je premagal dva nasprotnika in osvojil 7. mesto med 17 nastopajočimi. Mark Cvelbar in Tomi Borojevič pa nista uspela premagati nasprotnika.

V zelo močni kategoriji šestnajstletnikov do 66 kg je Vuk Aristovul Zmijanac v prvem dvoboju premagal Ajda Hodžarja iz Šiške nato pa Sacho Friderich ljubljanskega Golovca. V polfinalnem dvoboju proti Avstrijcu Elbertu Makhashevu je Vuk nastopil odlično. Močnega nasprotnika je kontroliral in bil aktiven cel dvoboj, ki je trajal 6 minut. V četrti minuti dvoboja je Vuk dobil udarec v nogo. Zaradi bolečine ni mogel biti več dovolj aktiven. Nasprotnik je bil zato aktivnejši in kljub temu, da Vuka ni vrgel na blazino zmagal. V dvoboju za 3. mesto proti Avstrijcu Abdulu Zakajevu Vuk zaradi premočne bolečine v predelu prepone in možnosti za poškodbo, ni nastopil.

Patricia Jerman - Author