Aleksandar do brona v Banja Luki 2024

Aleksandar do brona v Banja Luki 2024

27. 4. 2024 sta se Tian Jerman in Aleksandar Maksimović udeležila močnega mednarodnega turnirja v ju-jitsu borbah. Aleksandar v kategoriji U 16 do 77 kg in Tian v kategoriji U18 do 69 kg.
Tian Jerman je natopil proti kasnejšemu zmagovalcu turnirja Plakaloviću iz JJK Jahorina. V uvodnem delu je odločno napadel z nekaj udarci in brcami vendar je sodnik očitne Tianove točke dosodil nasprotniku. Tudi v drugem delu je sodnik Bosancu dopustil očitno obrambno borbo ter tako Tiana
onemogočil, da bi izvedel met in prehod v parter. V zadnji minuti je Tian uspel izvesti lep tai ostoshi, vendar je bil dosojen le wazari. Po treh minutah borbe je Tian zaostal 9:8. Po dve urnem čakanju na repešažno borbo, ki bi Tianu omogočila osvojitev 3. mesta, smo dobili obvestilo, da popravnih borb v nobeni kategoriji ne bo, ker organizator nima dovolj časa ta to. Presenečenje in razočaranje, da večjega ne more biti. Tian je pred enim tednom premagal tretje uvrščenega s 50:0, pred enim mesecem pa tudi 2. uvrščenega ravno tako s 50:0.

Aleksandar je v prvem dvoboji uspešno nastopil proti domačinu Savičiću. Dobri napadi v prvem delu in ippon za met ter končni prijem je pomenil zmago s 50:0 za Aleksandra. Vendar tudi tu ni šlo vse gladko. Ko je sodnik dosodil ippon za met, ga zapisnikarska miza ni zapisala. Tako se je moral boriti naprej in še enkrat izvesti uspešen met. V drugem dvoboju je bil za Aleksandra premočen nasprotnik Šantić iz JJK Slavije Istočno Sarajevo. Glede na dejstvo, da popravnih borb ni bilo je to pomenilo, da je Aleksandar osvojil 3. mesto. Nasploh je bilo s strani trenerjev klubov iz Avstrije, Slovenije, Madžarske in Makedonije veliko pripomb na kvaliteto oziroma pristransko sojenje.

Patricia Jerman - Author