Državno prvenstvo v judu za dečke do 14 let – Velenje 2020

Državno prvenstvo v judu za dečke do 14 let – Velenje 2020

 

25. 1. 2020 je v Velenju potekalo državno prvenstvo v judu za dečke stare do 14 let. Med 221 tekmovalci iz 43 slovenskih judo klubov sta nastopila tudi tekmovalca novomeškega Bushida Tian Jerman in Lin Luzar.

Tian Jerman je nastopil v kategoriji do 50 kg. Najprej je s končnim prijemom yoko shiho gatame premagal Tevža Kristana iz Komende, potem pa z lepim metom Urbana Mihevca iz JK Sokol. V polfinalu je bil Tian odločno  boljši od Oskarja Balažica iz Murske Sobote. V finalnem dvoboju pa se je Tian pomeril še z enim Prekmurcem, Klemenom Vinkovičem. Tian je dvoboj pričel odločno in takoj prevzel pobudo v gardu. Nasprotnika je razgibal in kontroliral, zaradi česar je ta dobil dve kazni. V nadaljevanju pa je Tianov nasprotnik na parterni borbi skoraj uspel Tiana obrniti v končni prijem. Pri tem je Tianu močno pritiskal na desno roko in mu povzročil močne bolečine. Tian je do konca izteka tekmovalnega časa še nekajkrat poizkusil z metom, vendar tudi nasprotnik je postajal aktivnejši. V tretji minuti borbe za zlato točko pa je Tian žal padel za wazaari, kar je pomenilo, da se mu je naslov državnega prvaka izmuznil iz rok.

Hkrati s Tianom je v kategoriji do 42 kg tekmoval Lin Luzar. Lin je uvodoma premagal Žigo Mernika iz Maribora in Kočevarja iz Društva Kohezija. V četrtfinalnem dvoboju se je pomeril z Bežigrajčanom Valantom. Po enakovredni borbi je Lin po nesreči prijel udarec v glavo, kar ga je dekoncentriralo in nasprotnik je v nadaljevanju pridobil prednost in Lina premagal. Ta poraz je za Lina pomenil, da mora v popravne dvoboje. Tako je Lin v nadaljevanju premagal še Arharja iz Polyteama in Goloba iz JK Bežigrad. V borbi za bronasto medaljo se je Lin pomeril z zelo neugodnim Mekincem iz GIB Šiška. Lin se nasprotnika ni ustrašil, temveč že takoj odločno krenil v napad. Že v prvi akciji je le malo manjkalo, da bi nasprotnika vrgel za točke. V nadaljevanju pa je Lin nasprotnika z močnim gardom in gibanjem v vse smeri, prisilil k napaki, ki jo je izkoristil in ga z lepim metom za ippon premagal.

Osvojeni srebrna in bronasta medalja na državnem prvenstvu sta za Tiana Jermana in Lina Luzarja zelo lep rezultat, vendar Tiana ni zadovoljil popolnoma, želel si je najvišje stopničke. Da lahko premaga vse, bo imel kmalu priložnost pokazati na naslednjih tekmovanjih.

 

Patricia Jerman - Author