Pokal Bežigrada v judu za najmlajše

Pokal Bežigrada v judu za najmlajše

Mladi judoisti ŠD Bushido so se 14.4.2013 v Ljubljani udeležili turnirja v judu, ki ga je organiziral JK Bežigrad. Tekmovali so v starostnih kategorijah do 12 in do 14 let. V kategoriji U12 so nastopili Tina Ivanetič, Elizabeta Kranjec, Lan Luzar in Nejc Stojanovič. V kategoriji U14 pa Mark Van Elteren in Svit Kumelj. Tekmovanje je bilo zelo kvalitetno saj je na njem nastopilo veliko število tekmovalcev iz 9 držav.

Prvi je nastopil Lan Luzar, ki je prvo borbo izgubil in sicer je nasprotniku uspelo izvesti met o soto gari. V drugi borbi se je Lan zbral in uspel nasprotnika vreči s tehniko o uchi gari z kar je prejel yuko in zmagal. V tretji borbi pa je bil nasprotnik spretnejši in Lana premagal z metom sasae tsuri kumi ashi za kar je prejel ippon. Lan je osvojil 5. mesto.

Drugi je v svoji skupini nastopil Nejc Stojanovič. V prvi borbi je poskušal izvesti kontra tehniko vendar je sodnik nasprotniku prisodil yuko pri tem pa je slednji Nejca uspel prijeti v končni prijem kesa gatame in ga premagal z ipponom. V drugi borbi je Nejc že v prvi minuti izvedel tehniko tani otoshi zanjo dobil ippon in premagal nasprotnika. V borbi za tretje mesto je Nejcu uspelo izvesti tehniko tani otoshi za kar je prejel yuko, v nadaljevanju pa je precej višji nasprotnik izvedel met tai otoshi in Nejca premagal s 5:10. Nejc je osvojil končno 5. mesto.

Zadnji sta se v isti skupini pomerili še Tina Ivanetič in Elizabeta Kranjec. Tina je v prvi borbi najprej izvedla lepo akcijo s tehniko tani otoshi in prejela wazari, nasprotnici pa je uspelo izvesti met o soto gari za kar pa je prejela yuko. Tako je Tina zmagala z rezultatom 7:5. V drugi borbi je nasprotnica izvedla tehniko tai otoshi in Tino premagala z ipponom. V borbi za tretje mesto je Tina naprej izvedla tehniko tani otoshi in zanjo prejela yuko. V nadaljevanju pa sta z nasprotnico po neuspeli akciji prešli v parterno borbo pri čemer je bila nasprotnica spretnejša in uspela je Tino zadržati v končnem prijemu kesa gatame 20 sekund s čimer je zmagala. Tina je osvojila 5. mesto.

Z borbami je v isti skupini nadaljevala Elizabeta, ki pa je kljub srčni borbi žal dve borbi izgubila in sicer po prehodu v parter s končnim prijemom kesa gatame iz katerega se ji ni uspelo rešiti, saj so bili obe nasprotnici bolj izkušeni.

V kategoriji U14 sta nastopila Mark Van Elteren in Svit Kumelj. V kategoriji do 46 kg je z borbami pričel Mark in v prvi borbi s tehniko tani otoshi, katero je sodnik točkoval z wazari, premagal Davida Beštra iz JK Triglav Kranj. V drugi borbi se je Mark pomeril z Filipom Ahlinom iz JK Bežigrad in ga suvereno premagal z ipponom po izvedeni tehniki tani otoshi. V tretji borbi proti Klemnu Krivcu iz JK Ravne je Mark najprej izvedel tehniko o soto gari za kar je prejel wazari, nato pa nasprotnika zadržal v končnem prijemu mune gatame do končne zmage. V četrti borbi za vstop v finale se je Mark srečal z Markom Vrhovnikom iz JK Bežigrad. Borba je bila čvrsta in nikomur od tekmovalcev ni uspelo izvesti meta. Je pa bil po prehodu v parter dvakrat spretnejši judoist iz Ljubljane in Marka zadržal v končnem prijemu kesa gatame 15 sekund za kar je prejel 2 wazari-ja ter tako zmagal. V repesažni borbi za tretje mesto se je Mark boril z Žanom Požegom iz JK Triglav  in zaradi nezbranosti po nekaj sekundah nasprotniku dopusti, da je izvedel met ippon seoi nage tar ga premagal z ipponom. Tako je Mark po odličnih borbah osvojil zasluženo 5. mesto v konkurenci 26 judoistov.

V kategoriji do 55 kg je nastopil Svit v prvi borbi suvereno premagal judoista JK Duplek Žigo Mulca s tehniko tani otoshi v 19 sekundi. V drugi borbi za vstop v polfinale se je srečal z Miho Razdevškom iz JK Acron Slovenj Gradec in po napadu slednjega poskušal izvesti kontra met tani otoshi vendar pa je bil nasprotnik spretnejši in uspel izvesti met o uchi gari ter tako Svita premagati. V repesažni borbi se je Svit pomeril z Mihajlom Nikolićem iz JK Čukarički Beograd in izvedel met s tehniko tani otoshi katere pa sodnik ni točkoval. V nadaljevanju borbe je Mihajlo izvedel tehniko tai otoshi in zanjo prejel ippon. Svit je osvojil 7. mesto.

Vsi judoisti so na turnirju pokazali zelo dobre borbe, borili so se srčno, manjkalo pa jim je še malček sreče, da bi osvojili medaljo. V zelo močni mednarodni konkurenci so tako častno zastopali ŠD Bushido.

Metod Jerman - Author

Leave a reply