Pokal Ptuja 2015, Vanessa Gole in Žan Rauh srebrna, Jure Obran bronast

Pokal Ptuja 2015, Vanessa Gole in Žan Rauh srebrna, Jure Obran bronast

11.4.2015 je na Ptuju potekal 28. mednarodni pokal Ptuja v judu, na katerem so sodelovali judoisti iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Bushidovci so nastopili v naslednji postavi: v kategoriji cicibank in cicibanov U10 Vanessa Gole in Benjmin Bernad, v kategoriji U14 Žan Rauh in Jure Obran, v kategoriji U16 Mark Van Elteren in v kategoriji U21 Rok Pirkovič in Klemen Kovač.

Vanessa Gole je kot vedno pričela borbe zelo motivirano in v prvi borbi v nekaj sekundah izvedla met tai otoshi, zanj prejela ippon ter zmagala. V drugi borbi je že v prvi tretjini izvedla met o soto gari, ki ga je sodnik ocenil za wazari, takoj nato prešla v končni prijem kesa gatame in zmagala. V borbi za prvo mesto se je pomerila z nekoliko višjo in malce spretnejšo nasprotnico, kateri je uspelo izkoristiti svojo višino in izvesti met tai otoshi za kar je prejela ippon in zmagala. Vanessa je tako osvojila odlično 2. mesto.

Rok Pirkovič v prvi borbi proti precej bolj izkušenemu tekmovalcu, sicer nosilcu črnega pasu izvedel odličen met sasae tsuri komi ashi za katerega je prejel yuko. V nadaljevanju borbe pa je, po prehodu v parter, slednji uspel uspešno nastaviti vzvodni prijem juji gatame in Rok je moral borbo predati. V drugi borbi se je Rok pomeril še z enim mojstrom juda, izvedel dva meta, ki pa nista bila dovolj dobro tehnično izvedena, da bi zanju prejel točke, nato pa je nasprotnik izvedel met o soto gari za katerega je prejel wazari in prešel v končni prijem mune gatame ter Roka premagal. Rok je osvojil končno 6. mesto. Klemen Kovač se je v prvi borbi pomeril s kasnejšim zmagovalcem kategorije, nosilcem črnega pasu, ki je pristopil taktično in Klemna trikrat potisnil iz borilnega prostora zaradi česar je bil le-ta kaznovan s kaznimi shido. Po tem je nasprotnik izvedel met tai otoshi za kar je prejel 10 točk ippon in zmagal. V drugi borbi se je Klemen zopet pomeril z izredno izkušenemu nasprotnikom, kateremu pa se je hrabro upiral. Ko je ta vstopil z namenom izvedbe tehnike je Klemen poskušal izvesti kontra met, vendar pa je bil pri tem malce manj spreten od nasprotnika, ki je uspel izvesti met o uchi gari, prešel v parter, Klemna prijel v končni prijem kesa gatame in ga tako premagal. Klemen je osvojil končno 5. mesto.

V kategoriji U10 je imel Benjamin Bernad samo eno borbo s precej bolj agresivnim in močnim nasprotnikom, ki je najprej izvedel dve tehniki in zanju prejel yuko. Nato pa mu je uspelo izvesti še met tani otoshi za katerega je prejel wazari in prešel v končni prijem kesa gatame ter na ta način Benjamina premagal. Benjamin se ni uspel uvrstiti v popravne borbe in je osvojil končno 15. mesto.

Jure Obran je v prvi borbi proti nosilcu oranžnega pasu suvereno izvedel met tai otoshi in znaj prejel wazari. V nadaljevanju je poskušal izvesti kontra tehniko pri čemer je nasprotnika prijel za hlačnico, kar pa je strogo prepovedano. Prejel je kazen hansoku make in borbo zaradi tehnične napake izgubil. V borbi za tretje mesto je suvereno izvedel met tai otoshi, zanj prejel 7 točk – wazari, prešel v končni prijem kesa gatame ter tako premagal nasprotnika. Jure je osvojil zasluženo 3. mesto. Z malo več sreče oz. brez napake pa bi se zagotovo lahko boril še za višjo uvrstitev. V isti kategoriji je nastopil tudi Žan Rauh, ki pa je imel samo enega nasprotnika, ki pa je bil fizično precej močnejši. V prvi borbi je nasprotnik izvedel tehniko tai otoshi in takoj prešel v končni prijem mune gatame ter tako zmagal. V drugi borbi pa je bil nasprotnik po poskusu Žana, da bi izvedel kontra tehniko spretnejši in dobil yuko nato pa prešel v parter in Žana premagal s končnim prijemom tate shiho gatame. Žan je osvojil končno 2. mesto.

Zadnji je na tatami stopil v kategoriji U16 Mark Van Elteren, ki se je srečal z zelo izkušenima in fizično močnima nasprotnikoma. V prvi borbi je nasprotnik izvedel met tai otoshi za katerega je prejel wazari, prešel v končni prijem kesa gatame in Marka premagal. V drugi borbi, repesažu, se je Mark dobro boril. Dvakrat je poskušal izvesti tehniko ko uchi gari, pri slednji pa je njegovo nepazljivost izkoristil nasprotnik in uspešno izvedel tehniko ko uchi gari,zanjo prejel ipppon in zmgal. Mark je tako osvojil končno 9. mesto.

Andrej Grubiša

Metod Jerman - Author

Leave a reply