Matic Kitek zlat na judo tekmovanju v Mariboru

Matic Kitek zlat na judo tekmovanju v Mariboru

Tradicionalnega 52. tekmovanja za Baugartnov pas, ki je bilo organizirano 1. 6. 2013 v Mariboru so se tudi letos udeležili judoisti ŠD Bushido. Nastopili so Matic Kitek, Nejc Stojanovič, Urban Pozvek in Lan Luzar. Vsi so nastopili v kategoriji mlajših dečkov, kjer so bili judoisti razvrščeni v skupine po 4 do 8 tekmovalcev in sicer po teži.

V isti skupini sta kot prva nastopila Nejc in Matic. V skupini so bili 4 tekmovalci, zato so se vsi pomerili med seboj. Nejc Stojanovič se je v prvi borbi odlično boril. Izvedel je več metov vendar je sodnik samo v dveh primerih ocenil izvedbo tehnike kot ustrezne ter ju točkoval z 1 wazari-jem ter 1 yuko-m. Njegov nasprotnik pa je izvedel 3 ustrezne tehnike in sicer 1 za wazari in 2 za yuko. Tako je Nejc borbo izgubil z zaostankom za 5 točk. V drugi borbi se je pomeril s klubskim kolegom Maticem. Oba sta se borila srčno in prikazala veliko znanja in spretnosti. Najprej je Nejc izvedel met ippon seoi nage s kolen in zanj prejel yuko, nato pa Matic met sasae tsuri komi goshi ter ravno tako zanj prejel yuko. Tik pred koncem borbe pa je Nejcu uspelo izvesti met sasae tsuri komi goshi in tako premagati Matica s 5 točkami prednosti. V zadnji borbi je Nejc izvedel dva meta tani otoshi ter nasprotnika premagal z ippon-om.

Matic Kitek je prvo borbo zmagal in sicer je najprej izvedel met tani otoshi nato pa po prehodu v parter nasprotnika prijel v končni prijem in zmagal z ippon-om. V drugi borbi se je pomeril z Nejcem in izgubil, v zadnji tretji borbi pa nasprotnika suvereno premagal z metom tani otoshi za katerega je prejel 10 točk – ippon. Ker so imeli trije tekmovalci 2 zmagi in 1 poraz, se je pri končni uvrstitvi upoštevala učinkovitost oz. boljši izkupiček točk v dobljenih borbah. Ker je Matic zmagal z 2 ippon-oma je osvojil 1. mesto, Nejc pa je zmagal z z 1. ippon-om in 1 yuko-m zato je osvojil zelo dobro 3. mesto.

Z borbami je nadaljeval Urban Pozvek, ki je prvo borbo izgubil po uspešno izvedenem končnem prijemu nasprotnika. V drugi borbi se je zbral in nasprotnika premagal z lepo izvedenim metom tani otoshi za katerega je prejel 10 točk – ippon. V tretji borbi pa je nasprotniku uspelo izkoristiti trenutek nepazljivosti in izvesti met ippon seoi nage ter Urban premagati. Ravno tako so v tej skupini nastopili 4 tekmovalci in trije, med njimi tudi Urban so imeli 2 poraza in eno zmago vendar so vsi zmagali in izgubili z ippon-om, zato je o končni uvrstitvi odločala teža tekmovalcev. Ker je bil Urban najlažji med tekmovalci je tako njemu pripadlo 2. mesto.

Zadnji je v svoji skupini nastopil Lan Luzar. V prvi borbi je Lan pokazal izredno borbenost in kmalu po začetku izvedel met tani otoshi za kar je prejel yuko. V nadaljevanju je nasprotnik izvedel tai otoshi katerega je sodnik ravno tako točkoval s 5 točkami. Ob koncu borbe je Lan poskušal izvesti kontra met tani otoshi vendar je pri tem padel na hrbet zaradi česar je sodnik nasprotniku prisodil ipppon. V repasažni borbi je Lan pri izmikanju padel na koleno in se rahlo poškodoval. V nadaljevanju je nasprotnik izvedel met tai otoshi in Lana premagal z ippon-om. Lan je osvojil končno 7. mesto.

Vsi sodelujoči si za borbenost in dosežene rezultate zaslužijo pohvalo. Poleg osvojenih medalj pa so si pridobili tudi veliko novih izkušenj, ki jim bodo v pomoč pri tekmovanjih, ki se jih bodo udeležili v prihodnje.

Metod Jerman - Author

Leave a reply